Björn Skoglund.

Senior Cloud Architect

Cypoint Infinity

Cypoint logo

Björn, kan du berätta lite kort om dig själv?

Jag är en 30-åring från Norrlands inland, för närvarande bosatt i Umeå. Tack vare uppväxten nära djur och natur är naturintresset stort, och både på sommar- och vinterhalvåret blir det ofta utflykter till skog och mark. På vintern åks det både snowboard, slalom och snöskoter och under sommaren spenderas mycket tid vid olika insjöar där gott fiske kan återfinnas. Jag håller även på att bygga en timmerstuga vilket tar orimligt mycket tid.

Även om uppväxten präglades av friluftsliv fick vi fiberlina inkopplat i huset väldigt tidigt, vilket hjälpte till att kultivera ett datorintresse som snart gick över till programmering och annat skoj. IT-intresset ledde vidare till universitetsstudier på samma tema, och senare olika tjänster med fokus på molnteknologier. Idag arbetar jag fortfarande med molnlösningar, men i egenskap av DevOps-specialist.

Varför valde du att jobba på Cypoint?

Efter att ha arbetat på större företag där beslutsfattande och möjligheten att påverka kändes rätt liten ville jag ha en förändring – jag ville komma in i ett bolag där jag kan påverka både kulturen och arbetet i en större omfattning. Till min stora förnöjelse har jag hittat både det, och ett gäng fantastiska kollegor på Cypoint.

Hur har din första tid på Cypoint varit?

Det har varit roligt och spännande från dag ett. Jag hade turen att få väldigt intressanta uppdrag från start och har verkligen fått både använda och utveckla mina DevOps-kunskaper i olika scenarier. Att få arbeta med många olika utvecklingsteam med vitt skilda produkter, och hjälpa dem både pedagogiskt att komma igång med sin DevOps-resa och rent tekniskt att använda DevOps-verktygslådan på rätt sätt har varit väldigt utmanande och roligt. Då man har en så pass flexibel roll så blir varje dag något att se fram emot. Att dessutom ha mina härliga kollegor på Cypoint i ryggen och den gemenskap vi har i bolaget skapar en trygghet som är svårslagen.

Vad har du för kompetenser och vad har du för olika ansvarsområden och arbetsuppgifter i uppdrag?

Jag kommer från Ops-sidan av DevOps och har i många år arbetat med molnplattformar av olika slag. Framförallt har jag arbetat med Microsoft Azure och har väl använt det mesta av deras ganska omfattande offering, men roligast är det nog att få arbeta med Kubernetes, serverlösa apptjänster och andra lite mer eleganta lösningar. Jag har också samlat på mig en del grundläggande kunskaper inom C#, Python, JS och andra programmeringsspråk även om jag inte är utvecklare.

På uppdrag kan det ofta vara så att kunden behöver hjälp både med att komma in i arbetssättet DevOps och med själva produkterna och tekniken, så det är väldigt varierande uppgifter från dag till dag. Men gemensamt för uppdragen är att kunden behöver effektivisera sin releaseprocess och börja utnyttja fördelarna med DevOps-verktygslådan. 

Vilka olika teknologier, verktyg och plattformar arbetar du med till vardags i uppdragen?

Idag är det ofta Azure DevOps och Azure som är i fokus, och produkter som Terraform, Docker och Biceps för att bygga och få ut kod i produktion så sömlöst och iterativt som möjligt. Det har blivit många Angular- och .NET-projekt på senaste tiden, så jag har fått fräscha upp både NPM och C#-kunskaperna. Andra DevOps-verktyg som Ansible, Octopus Deploy och Jenkins dyker också ofta upp.

Till sist Björn, finns det något att berätta om dig själv som få känner till om dig? 

På senaste tiden har jag utvecklat ännu ett intresse för ölbryggning vilket har visat sig vara superkul! Jag och min pappa brukar skriva ihop lite olika recept tillsammans och göra allt ifrån klassisk svensk pilsner till mer modern dubbel-IPA. Kul att hålla på med när vädret är för tråkigt ute.

Björn ( mitten - i den brokiga skjortan) gör en high-five med sin boule partner Daniel efter deras triumf i Cypoints Boule Mästerskap 2021.